“Prețuind sănătatea, prețuieşti viața şi familia”

1123

Sala de festivităţi a Liceului Teologic Ortodox “Episcop Melchisedec” din Roman a găzduit miercuri, 11 noiembrie, simpozionul cu tema “Preţuind sănătatea, preţuieşti viaţa şi familia”. La eveniment au participat, alături de alţi invitaţi, ÎPS Ioachim, arhiepiscop de Roman şi Bacău, Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, medicul Dan Morenciu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, profesor doctor Evelina Moraru, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi, şi preot doctor Ionuţ Amărinii, directorul Liceului Teologic Ortodox “Episcop Melchisedec”.

liceu-22“Acest simpozion vine într-un context naţional tragic. Sunt lucruri despre care merită şi trebuie să vorbim din necesitatea de a fi prezenţi în comunitate, în societate, printr-o pregătire profesională şi printr-o atitudine care se cere bivalentă din punctul de vedere al sănătăţii: sănătatea trupului şi sănătatea sufletului. Au trebuit să se întâmple lucruri tragice, în care unii oameni să-şi arate chipul de îngeri, iar alţii chipul transfigurat, negricios şi opac. Cu toţii trebuie să gândim o societate mult mai curată şi mai sănătoasă. Când suntem sănătoşi, ni se pare o stare de normalitate şi, de cele mai multe ori, o exploatăm până la degenerarea ei. Tot respectul pentru oamenii care respectă jurământul lui Hippocrate, oamenii care sunt dedicaţi profesiei şi care, în aceste zile, s-au gândit mai puţin la ei, la familia lor şi au stat ca pe un câmp de luptă alături de cei căzuţi. Au căzut într-un foc nimicitor, care ne-a întristat pe toţi. Cu toţii trebuie să ne îndreptăm gândul spre cei ce nu mai sunt. Au murit prea tineri, mai aveau multe de spus şi de făcut. Cu toţii, adulţi şi tineri, trebuie să fim mai atenţi astfel încât nechibzuinţa să apară tot mai rar în atitudinea şi comportamentul nostru. Pe lângă cei care suferă în spitale în aceste zile, părinţii, bunicii şi prietenii au sufletul pustiit şi plin de durere. Tema simpozionului s-a pliat pe ceea ce trăim în aceste zile, într-o instituţie în care se caută leac şi pentru trup, şi pentru suflet”, a spus primarul Leoreanu.

“Fiii şi fiicele Romanului, prin pregătirea pe care o vor face în acest liceu, în cadrul Şcolii Postliceale Sanitare, vor asigura tratamente atât pentru trup, cât şi pentru suflet. Direcţia de Sănătate Publică va face tot posibilul pentru a face o absorbţie cât mai mare a cadrelor medicale care se pregătesc şi în această instituţie”, a precizat doctorul Dan Morenciu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

“Biserica a răspuns la evenimentele tragice din ultimele zile cu un elogiu adus medicilor”

Profesor doctor Evelina Moraru, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi, a conferenţiat alături de ÎPS Arhiepiscop Ioachim, în faţa unui public alcătuit din tineri, preoţi şi profesori romaşcani, dornici să cunoască diferite abordări ale aceleiaşi realităţi.

“Activitatea este un elogiu adus unor oameni care au luptat, în aceste zile, pentru viaţă. După ce societatea românească va înceta să-şi deverseze obsesiile în curtea Bisericii, pentru că lucrurile se vor potoli într-un sfârşit, revelaţia noastră principală, a tuturora, ar fi aceea că în sănătate lucrează nişte eroi. S-au făcut eforturi mari pentru a-i ţine în viaţă pe acei tineri nefericiţi, victime ale incendiului. Trebuie să reflectăm, totodată, la faptul că medicii din străinătate muncesc pe onorarii de zece ori mai mari. Medicii din ţara noastră sunt nişte idealişti, deoarece luptă pentru sănătatea naţiunii. Biserica a fost acuzată, de altfel, că nu a răspuns evenimentelor din ultimele zile, dar a organizat, ca răspuns, un elogiu adus personalului medical din ţara noastră”, a spus preot doctor Ionuţ Amărinii, directorul Liceului Teologic Ortodox “Episcop Melchisedec”.

Simpozionul interjudeţean a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ în colaborare cu Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Liceul Teologic Ortodox “Episcop Melchisedec” şi Protopopiatul Roman.

În luările de cuvânt ale personalităţilor din lumea medicală prezente la eveniment, s-a insistat pe valorificarea experienţelor cadrelor didactice în domeniul educaţiei pentru sănătate.

 

Sursa: www.ziarulderoman.ro

 

Contact

Str. Alexandru cel Bun, Nr.2, Loc. Roman

Cod Postal: 611065, NEAMT

Telefon: 0233740906

Fax: 0233740906

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Statistica

Visitors
14616
Articles
46
Articles View Hits
197684